Klimato savaitė mūsų mokykloje

2022-11-08

   Aplinkos ministerija spalio 24-30 dienomis jau ketvirtus metus rengia Klimato savaitę, kuria siekiama atkreipti visuomenės, verslo ir kitų suinteresuotų grupių dėmesį į aktualiausius klimato kaitos klausimus. Per šią savaitę vyksta įvairiose įstaigose renginiai, susiję su klimato kaita. Mūsų mokyklos bendruomenei rūpi aplinkosauginės problemos, tad mielai prisijungėme ir tarėme: ,,Klimato kaitai – Ne”. 

   7-10 klasių mokiniai klimato kaitos savaitę pradėjo pasitikrindami žinias nacionaliniame aplinkosaugos egzamine. Vyresnių klasių mokiniai dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse “Žaliasis raštingumas”, kurių metu susipažino su žiediškumu kūryboje, atnaujinant nebereikalingus džinsus.

  Antradienį 8-10 klasių mokiniams vyko 2 valandų paskaita “Kas ta klimato kaita? Kaip aš galiu prisidėti prie jos mažinimo?”. Mokiniai buvo supažindinami su klimato kaitos sąvoka, priežastimis, padariniais Lietuvoje ir pasaulyje, prisiminė “šiltnamio efekto” sąvoką. Vyko diskusija, kas laukia Žemės, jei klimatas toliau šiltės tokiu tempu kaip dabar. Antra dalis buvo daugiau praktinė. Mokiniai išsiaiškino “tvarumo” sąvoką, remiantis Gintarės Klimienės seminaru “Klimato kaita mano bute: praktinai patarimai tėvams ir vaikams”, susipažino, kaip gali kiekvienas, pradedant nuo mažų kasdienių dalykų, prisidėti prie šiltnamio efekto mažinimo Žemėje. Užsiėmimo pabaigoje mokiniai, susiskirstę į grupes, dėliojo maisto produktų grandinėlę nuo tvariausio iki mažiausiai tvaraus, t. y. ne tik didžiausią anglies dioksido pėdsaką paliekantį, bet ir turintį didelę etinę bei ekologinę kainą.

 Klimato savaitę popamokinės grupės mokiniai taip pat žiūrėjo apie klimato kaitą filmukus, klausė paskaitėlę, kuria buvo bandoma paaiškinti pradinukams, kas yra ta klimato kaita, kokios priežastys ir pasekmės mūsų laukia. Bendromis pastangomis bandė sudėti maisto produktų grandinėlę nuo tvariausio iki mažiausiai tvaraus.

  Klimato savaitės pabaigoje 8 klasės mokiniai vyko į UAB “Toksika”. Čia susipažino su įmonės veikla, apžiūrėjo sandėliuojamas pavojingas atliekas, pamatė pavojingų atliekų sąvartyną, kur laidojami sudegintų pavojingų atliekų pelenai ir šlakai. Laboratrijos vedėja Rita Paukštė papasakojo, koks  atsakingas darbas vyksta laboratorijoje, kaip būtina tiksliai nustatyti atliekų sudėtį ir suruošti saugius deginimui mišinius, kurie gerai degtų, bet nesprogtų ar degdami neišskirtų pavojingų medžiagų su dūmais, kurių sudėtis kas keletą sekundžių yra fiksuojama. Mokiniai galėjo matyti ir patį atliekų degimą bei jų padavimą į krosnį. Sužinojo, koks atskiras  kelias iki krosnies yra medicininių atliekų. Taip pat matė degimo galutinius produktus: šlakus, pelenus, kurie, ištyrus jų nekenksmingumą, laidojami sąvartyne. Matė iš degimo produktų  atskirtą metalą. Įsitikino, kaip atsakingai deginamos pavojingos atliekos, kiek vaizdo kamerų stebi degimo procesą, kiek rodiklių yra fiksuojama kompiuterio ekrane, prie kurio budi visa parą tos srities specialistai. Tą dieną 8 klasės mokiniai aplankė Radijo ir televizijos muziejų. Ten išklausė garso įrašų, radijo ir televizijos istorijas bei suvokė, kaip per pakankamai trumpą laikotarpį elektroniniai prietaisai pasiekė tokį aukštą lygį, kuris naudingas žmogui, bet ne gamtai, dėl besikaupiančių pavojingų elektroninių atliekų kiekio ir gamyboje išsiskiriančių didelių anglies dioksido kiekių.

  Tikime, kad po šios klimato savaitės ne vienas mokinys praplėtė žinias apie klimato kaitą, permąstė savo veiksmus, kurie kažkiek įtakoja šiltnamio efektą Žemėje, ir, galbūt, pasirinkus bent vieną, kad ir mažą dalyką iš kasdieninio gyvenimo, bandyti keisti į Žemei palankią pusę.