Penktokai Šiauliuose

2022-09-22

            Rugsėjo 21 dienos rytas penktokams prasidėjo Šiaulių Fotografijos muziejuje (įsikūrusiame senosios vaistinės patalpose), kuriame, dalyvaudami edukacinėje veikloje, išmoko gaminti fotogramas, t. y. fotografuoti be fotoaparato. Būdami tamsiame, tik raudonos šviesos apšviestame kambaryje ant specialaus popieriaus iš įvairių simbolių kūrė meniškus vaizdus, kuriuos, sekundei apšvietę, merkė į specialius chemikalus ( ryškiklį, fiksatorių), kad galėtų fotogramas parsivežti namo. Vėliau lipo ant muziejaus stogo pasigrožėti Šiauliais iš viršaus bei lindo į ,,didžiulio fotoaparato“ vidų, kad pamatytų, kaip jis veikia. Visi susižavėjo šv. Petro ir Povilo bažnyčios vaizdu.

                      Po vaizdų ant stogo penktokų laukė vėl tamsi patalpa, pilna dūmų, garso, lazerių. Pasidalinę į dvi komandas, mokiniai dalyvavo ,,Lazertrono“ kovose. Šio žaidimo tikslas buvo kuo artimiau bendrauti, suburti komandą, padėti silpnesniam, mokytis ir pralaimėti. Tai buvo kupina įvairiausių emocijų valanda, nepalikusi nei vieno abejingo.

                      Pabaigai penktokai aplankė Radijo ir televizijos muziejų, domėjosi seniausiais aparatais, kaip jie kito, kur buvo gaminami, kad Šiauliai turėjo savo televizorių gamyklą, išbandė Morzės abėcėlę.

                      Kadangi Šiauliuose dar tiek daug nepamatyta, mokiniai, važiuodami namo, jau planavo, kur reikėtų apsilankyti kitą kartą.

 

Zita Kučienė